Boekel

Brouwerijen in 1816
bron: Brugmans - Statistieken van de Nederlandse nijverheid uit de eerste helft der 19e eeuw
1 brouwerij met 1 knecht.
Voormalige staat:Middelmatig.
Huidige staat:Middelmatig.
Consumptie:In de gemeente.
Brouwerijen vanaf 1900
bron: Friedrich - Brauereiverzeichnis Niederlande (1997)
1a.Wed. J. van de Burgh, bierbrouwerij De Keizer1900
1b.Gebrs. M. & P. van de Burgh, bierbrouwerij De Keizer1915
1c.M. van de Burgh, bierbrouwerij De Keizer1935
1b.Gebrs. Van de Burgh, bierbrouwerij De Keizer1940
Opm.: De familienaam is van der Burgt en niet van de Burgh zoals bovenstaande bron schrijft.
Aantal brouwerijen sinds 1980 → in 1 bedrijf actief
Brouwerij de Afpilszers
Postadres: Boekel
Telefoon: -
Opgericht: 2021
KVK-nummer: 83605665
Brouwerijhuurder
Meer informatie over brouwerij de Afpilszers op de website Nederlandse Biercultuur
www.facebook.com/afpilszers www.instagram.com/afpilszers open.spotify.com/playlist/7zu81GX84ODJqtuN6TQYk4 https://www.tiktok.com/@afpilszers untappd.com/BrouwerijdeAfpilszers afpilszers.nl

Boekelse broers in brouwerij De Keizer

Pand Kerkstraat 41c in 1880 gebouwd

Waar in de Boekelse Kerkstraat ruim honderd jaar geleden de ketels met gerstenat stonden te pruttelen, wordt nu geknipt en geföhnt. Er worden geen vaten bier meer in en uit gerold, maar krulspelden. Toch ziet het gebouw Kerkstraat 41c waarin de twee Boekelse broers Thijs en Piet van de Burgt brouwden, er nog precies uit als een eeuw geleden. De kelders waarin de fusten werden opgeslagen, zijn nog in goede staat.

Het brouwersvak zat een beetje in het bloed van de familie Van de Burgt. Moeder was een dochter van een brouwer. In de Kerkstraat, schuin tegenover de kerk, stond de mouterij van opa Van Burgt. Het is onbekend hoe oud die mouterij was. Wel is duidelijk dat die is opgeheven toen er tegenover een brouwerij kwam.

Dat moet in 1880 zijn geweest. Althans dat denkt de 83-jarige nicht van de gebroeders Van de Burgt. Zij woont nog steeds in de Boekelse Kerkstraat en weet zich nog veel van de brouwerij van haar neven te herinneren. Ze vindt het echter niet nodig dat haar naam wordt genoemd. Desondanks wil ze niemand dit stukje Boekelse geschiedenis onthouden.

Snieders
Thijs van de Burgt moet ongeveer 15 jaar geweest zijn toen hij in 1878 het brouwersvak ging leren bij Snieders in Dommelen. In 1880 kwam hij geschoold terug. Met zijn oudere broer Piet bouwde hij een brouwerij. Zij noemden hun zaak De Keizer. Daarnaast hadden de broers een boerderijtje. De zaken gingen goed. Al snel kwam een knecht te hulp. Natuurlijk waren de Boekelaren de beste klanten voor de brouwerij. Er waren veel cafés in het dorp. En al werd in die tijd alleen maar gedronken na de hoogmis op zondagmorgen en met bruiloften, het bier vloeide rijkelijk. Boeren kwamen regelmatig "achtjes" ophalen. Dat waren de kleinste vaatjes. Ook de paters in Handel en in Den Bosch namen Boekels bier af.
Wat de paters in Handel betreft, die konden eind 1800 alleen nog kiezen uit Gemerts en Boekels bier. Aan het begin van die eeuw hadden ze nog een eigen brouwerij. De broeders, kluizenaars werden ze genoemd, kochten in 1723 een stuk grond van Hoeve Strijbosch en in 1734 werd de eerste steen gelegd voor Bloemendaal waar vijf broeders begonnen met een hostiebakkerij, waskaarsensmelterij en brouwerij.
De Gemertse brouwers waren woedend over die concurrentie. Tijdens de Franse overheersing in 1810 zakte de woede snel. De Fransen werden ingekwartierd in de kloosters en omdat die alle levensmiddelen inpikten, verarmde de kloosterorde in Handel. De brouwerij sloot, de koperen ketel werd verkocht. Alleen de uitgesleten trappen naar de kelder herinneren nog aan de schuimende tijd van de broeders, in wat later Padua werd genoemd.

Kleurstof
Ruim zeventig jaar later werden de koperen ketels in Boekel wel intensief gebruikt. Met suiker werd de drank op smaak gebracht en met kleurstof kreeg het bier de typische Boekelse aanblik. De gebroeders Van de Burgt bouwden na de dood van hun ouders een nieuw huis. Dat pand ruikt nu nog naar alcohol want tot op heden is er een wijnhandel in gevestigd. In 1937 stierf Piet. Dat was voor Thijs de aanleiding om de brouwerij te sluiten. Sindsdien is het pand gebruikt als pakhuis. Vorig jaar werd de ruimte opgeknapt en kwam er een salon in. Alle spullen die herinneren aan brouwerij De Keizer zijn verdwenen.
Bron: Brabants Dagblad 23 juli 1988

Cultuurhistorische Inventarisatie Noord-Brabant / Monumenten Inventarisatie Project

Boekel - Kerkstraat 41 (brouwerij De Keizer)
Woonhuis van brouwerij. Winkel
Ca. 1900
Gepleisterde plint. Hardsteen dorpels. Gietijzeren sierankers. Schuifvensters onder segmentboog. Paneeldeur met gedeeld bovenlicht. Zadeldak met zwarte kruispannen.
Pand met hoek- en deurpilasters. Fries met decoratie in velden. Vanwege gaafheid, detaillering.
Boekel - Kerkstraat 41B-C (brouwerij De Keizer)
Brouwerij. Winkel
Ca. 1900 / Ca. 1980
Handvorm baksteen. Gepleisterde plint. Rechte steekankers, muizetand. T-lijst. Romdboogvensters en halfcirkelvormige ijzeren raampjes. Vernieuwde paneeldeuren. Zadeldak met muldenpannen. Drie linden.
Sociaal-historische waarde.
(Bron: CHIN-M.I.P. Boekel 1992)

Advertentie uit Algemeen Handelsblad van 25 september 1856
Advertentie uit Algemeen Handelsblad van 25 september 1856

Meer lezen over Boekel

 • De geschiedenis van de Kluis [ download ]
  Publicatie verschenen in "Raapseltje" (nummer 1 - augustus 1982)
  1982 - Heemkundekring 'Sint Achten op Boeckel'
 • De geschiedenis van de Kluis [ download ]
  Publicatie verschenen in "De Wanmeule" (nummer 4 - 8 februari 1991)
  1991 - Heemkundekring 'Sint Achten op Boeckel'
 • De bierbrouwerij van Huize Padua te Handel in 1855
  R.H.C. van Maanen
  Verschenen in: De Wanmeule, uitgave van de Heemkundekring St. Achten op Boeckel, Boekel
  1998 - No. 16 - december
www.000webhost.com